Diy – ribrouleau på symaskine
Da jeg begyndte at sy var jeg længe meget skeptisk over at sy i jersey, og jeg har brugt noget tid på at lære mig selv de bedste måder at sy på – selvom jeg med garanti stadig har meget at lære! Jeg har efterhånden syet en del bluser, og har udviklet min teknik til at sy ribrouleau på. Jeg har på ingen måde fundet de vises sten, men jeg synes jeg har fundet en metode der både er nem og pæn, som kan udføres udelukkende på symaskine. Her viser jeg hvordan du kan sy ribrouleau på i halsen, men metoden kan ligesåvel bruges til ærmer, benkanter eller til bodystockings.

Størrelsen på ribben afhænger både af hvor den skal være (hals, ærme, ben, body) og hvor elastisk materialet er. Hvis jeg bruger rib plejer jeg gange halsåbningens omkreds med 0,8. Jeg laver den altid 4 cm bred.

1. Sy ribben sammen ret mod ret på den korte side, så det bliver til et rør.DIY ribrouleau på symaskineDIY ribrouleau på symaskineDIY ribrouleau på symaskine2. Markere med nåle på rib fire punkter med samme afstand imellem, gør det samme på blusen.DIY ribrouleau på symaskine3. Nål nu ribben fast på blusen ret mod ret så markeringerne passer, sæt gerne mange nåle i.
DIY ribrouleau på symaskine
DIY ribrouleau på symaskine

4. Sy fast med 1 cm’s sømrum. Sy med stræksøm.DIY ribrouleau på symaskine5. Herefter zigzagges de to lag sammen. Strækstoffer trevler ikke, så dette gøres udelukkende for at holde styr på stoffet når rouleauen skal laves. Det er vigtigt ikke at springe dette punkt over, da det giver en pænere finish og gør arbejdet nemmere.DIY ribrouleau på symaskineDIY ribrouleau på symaskine6. Fold herefter ribben om på bagsiden, rundt om det sammensyede stykke. Sæt det godt fast med nåle. Det er ikke nødvendigt at måle, da du bruge det sammensyede stykke som guideline.DIY ribrouleau på symaskine7. Så er du klar til at sy. Jeg plejer at bruge en tvillingenål med lidt mindre afstand mellem nålene, men det havde hverken jeg eller min lokale Stof2000 på lager, og denne type fungerer også fint. Man kan naturligvis også bruge en almindelig nål, det giver så et lidt andet look. Når man syr med tvillingenålen, skal man ikke bruge den elastiske søm, men almindelig søm med lang sømbredde. Fjern nålene nålene løbende da de kan knække tvillingenålen. Sy et par millimeter fra kanten, jeg lader trykfodens kant flugte med kanten på rouleauen.DIY ribrouleau på symaskine8. Voila! (Man kan evt. klippe det overskydende stof af indvendigt, men det plejer jeg aldrig at gøre)DIY ribrouleau på symaskine

Jeg håber at gennemgangen gav mening for andre end mig, og kan bruges. Ellers er I meget velkomne til at spørge.

This article has 9 comments

 1. Tanja Reply

  Fedt.. er resten af blusen også syet på almindelig symaskine? Jeg har nemlig afholdt mig fra tøj sygning i strækstof fordi jeg troede man skulle bruge en overlocker. ☺

  • Sofie (Hyggefabrikken) Reply

   Ja, det er den. Jeg ejer ikke en overlocker, og har aldrig prøvet en, så det kan sagtens lade sig gøre, så længe din symaskine kan sy i strækstof. På min maskine er det en indstilling der hedder “stretch”.

 2. Anonymous Reply

  Hej, fin diy! Grunden til jeg skriver er at jeg selv har syet i det fine rævestof, men oplevede at det falmede og fnulrede helt vildt efter første vask, så jeg reklamerede. Er det kun mig der oplevede det (og måske vaskede forkert, selvom det var30C og Neutral) eller hvordan har dit stof holdt?

  • Sofie (Hyggefabrikken) Reply

   Jeg synes også mit stof falmede en del efter første vask – og endvidere at rævene blev farvede lidt. Har aldrig tænkt på at reklamere, tænkte at sådan var det bare, men det burde man selvfølgelig. Fik du noget nyt stof eller bare pengene tilbage? Men i mit oprindelige indlæg om trøjen, har en anden læser skrevet at hendes stof holder farven rigtig flot.

 3. Pingback: Indlæg nr. 500! - top 5 over de mest læste indlæg - Hyggefabrikken

 4. Susanne Reply

  Det ser så fint ud:) Hvilken søm bruger du i punkt 4? Det må vel også være en stræksøm?

  • Sofie Sol Reply

   Hej Susanne,
   tak for din kommentar. Undskyld det sene svar.
   Jeg bruger en stræksøm til at sy lige ud under punkt 4 – jeg retter det til i teksten.
   Mvh. Sofie

 5. Anette K Reply

  Hejsa! Blot info… Jeg bemærker, at du syer en zigzag efter sammensyningen. Det er en unødvendig arbejdsgang, da jerseykanten ikke trævler og bliver lukket inde af sidste dobbeltstikning. Rigtig fine ting du syer. Vh Skrædder Anette K

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *