I morgen flyver vi alle fire til New York. Det bliver anden lange flyvetur for drengene. Sidste år fløj vi til Mexico, og inden turen gjorde jeg mig en del tanker om hvordan flyveturen ville gå. Vi havde prøvet at flyve langt, da Magne var et halvt år, og det var lidt af en prøvelse. Da vi fløj til Mexico gik det til gengæld over al forventning, og jeg går ud fra, at det kommer til at gå ligeså smertefrit i morgen. Derfor tænkte jeg, at jeg ville dele lidt ud af vores erfaringer, hvis der er andre med børn, der står overfor en lang flyvetur.
Udfordringen ved den lange flyvetur er naturligvis, at man sidder fastspændt det meste af tiden. Derfor er det godt at være forberedt lidt hjemmefra med underholdning der kan holde dem beskæftiget i 17 timer.
Underholdning til flyturen
Ved længere transport plejer drengene som regel at have hver deres taske, som de selv bærer, og selv administrer. Vi plejer at pakke:
- Opgavebog (evt. to til længere ture, så de kan variere lidt)
- Blok m. tegnepapir
- Penalhus
- Pixi-bøger
- Vandflaske
- Snacks (kun på længere ture)
- Bamse
- legetøj
- Evt. lydbøger + høretelefoner
- Vådservietter
Vi har pakket alt i én taske denne gang, som kan opbevares under børnenes sæder, så de hele tiden har deres egne ting inden for rækkevide.
Underholdning til børnehavebarnet
Til Asger (som er 4 år) har vi pakket:
- En opgavebog
- En bunke Pixi-bøger
- Tegneblok og penalhus
- Findebog med Flunkerne
- Playmobil-sæt der kan foldes sammen
- Vendespil
- Ludo
- Snacks
Underholdning til skolebarnet
Til Magne (som lige er blevet 7 år) har vi pakket:
- En opgavebog (med mere end 200 opgaver)
- Letlæsningsbøger
- Børneguidebog til New York (læses med en voksen)
- Action-mænd
- Spil: Slanger-og-stiger, Dobble og Dyrekrig
- Snacks
Derudover er der på de lange flyture også underholdning i form af film eller computerspil. Filmene er ikke på dansk, så det er især spillene børnene kan have glæde af. Og så er bliver der som regel serveret en del børnemåltider undervejs. Måltiderne er meget børnevenlige (læs: særdeles usunde), og er noget børnene sætter pris på, men det kan være en idé at supplere med en god gang sunde snacks.
Kom i god tid
Inden vi stiger om bordet på flyet med børnene, er der tiden i check-in og security, og det er en god idé at komme i god tid. For er der noget børn hader så er det stress! Når I først er igennem check-in og security kan I bruge den ekstra tid på at kigge ud på alle flyene der letter og lander, se bagagevognene køre bagagen ud til flyene og se flyene få brændstof på. Den del synes vores drengene i hvert fald var vildt spændende. Derudover kan I måske købe en bolle eller en let måltid til børnene, for der går som regel lidt tid før første måltid bliver serveret, og skal I mellemlande, bliver der ikke serveret mad på den første korte flyvetur. Og sultne børn er ikke sjove!
Skiftetøj – også til dig selv
Der er ofte ret køligt inde i et fly, men det kan også være varmt. Derfor er det en god idé, at tage tøj på der passer til destinationen, og så tage lidt ekstra tøj med til at tage ud over. Et par gode strømper, der kan strækkes lidt op, og en blød hættebluse er behagelige at sidde i, og varmer godt udenpå sommertøj.
Men derudover er det også vigtigt at have lidt skiftetøj med – og ikke kun til børnene. Bagagen kan være forsinket, og så er det virkelig rart med noget rent tøj efter +10 timer i et fly. Men vigtigere endnu kan børnene have uheld, få det dårligt og kaste op eller spilde ud over sig selv og dig. Jeg læste om en far der var ude og flyve med sin datter på en 10 timers flytur, under takeoff blev datteren dårlig og kastede op ud over ham. Han havde naturligvis skiftetøj med til hende, men ikke sig selv, hvorfor han måtte sidde kold og lugtende gennem hele flyveturen. Selvom de færreste forhåbentlig er så uheldige, så er det nemt at spilde, når man sidder mast inde på et lille sæde mellem to børn, endda hvis der også er lufthuller og mindre turbulens i flyet.
Til børnene kan man passende medbringe et helt sæt ekstratøj fra yderst til inderst, varme strømper og en varm hættebluse.
Til de voksne har man nøjes med et par ekstra bukser/shorts, en ren bluse/t-shirt, strømper og en varmere bluse.
Hvornår er vi der?
Jeg vil tror, at alle forældre der på et tidspunkt har rejst med børn eller bare transporteret børn, er blevet udsat for spørgsmålet “hvornår er vi der?” – og har måske også hørt frasen “jeg skal tisse!” mange gange. Spørgsmålene kan godt være sværere at besvære tilfredsstillende for små børn, for hvad er “der er stadig langt igen” eller “nu er vi næsten halvvejs”, for slet ikke at snakke om tidsbegreber som timer eller minutter. Her må man væbne sig med tålmodighed! Derudover kan det hjælpe at visualisere det, fx. ved at skrive alle timerne ned, og hver time strege en af dem over – lidt ligesom når børnene tæller prikker mellem stationerne i s-toget.
Jeg håber I kan bruge vores erfaringer til noget. Del gerne her, hvis du har andre gode råd til rejsende forældre. Og rigtig god rejse til jer der skal af sted!
Hvad gjorde i med den yngste? Sad han i autostol eller hvordan?
Vi er meget i tvivl om vi skal medbringe autostol. Den yngste er 18 mdr. vi har en jetkids bedbox med, men nogle siger autostol er bedst. Han har sit eget sæde og skal ikke sidde på skød nødvendigvis.
Hej Karen,
Tak for din kommentar. Jeg har desværre ikke erfaring med at flyve langt med en på 18 mdr, i den alder har vi kun prøvet kortere flyveture. Vi har fløjet langt med en på 6 mdr og en på knap 4 år (og ældre), så det er selvfølgelig nogle lidt andre behov. Vi har aldrig brugt autostole el. lign., men har hørt om andre med gode erfaringer med det. Børnene har bare siddet på eget sæde, og har de haft brug for at sove, har de krøllet sig sammen med eget sæde eller ligget med hovedet på vores skød.
God fornøjelse med turen!
Pingback: Mexico med børnHyggefabrikken