Lav jeres eget vendespil

Det er nemt selv at lave et personligt vendespil sammen med børnene. Vendespil er et rigtig godt børnespil, som kan spilles allerede fra 3 års alderen. Med de helt små kan I starte ud med 5 sæt ad gangen, og langsomt øge det, som barnet begynder at forstå spillet. Vendespil træner både koncentrationen og hukommelsen – også for de voksne!

I kan bestemme jer for et tema, fx. tal, bogstaver, ansigtsudtryk, flag eller lade barnet selv bestemme det – det afgørende er selvfølgelig at børnene kan tegne et (nogenlunde) ensartet billede to gange. Jeg lavede det sammen med Magne, som for tiden er meget optaget af tal, og derfor blev alle hans brikker tal og små regnestykker.

Det skal I bruge:

  • Karton (fx. fra et morgenmadsprodukt)
  • Saks eller cirkeludstanser
  • Tuscher eller farveblyanter

Sådan gør I:

  • Klip 20 brikker i samme størrelse, I kan bruge en udstanser eller klippe i frihånd.
  • Nu skal I tegne 10 par – tegn et par af gangen.
  • Bland kortene og spil – I kan evt. starte ud med at spille med fem sæt først.

Forslag til variationer

Humørikoner

I kan også bruge vendespillet til at få en snak om humør, ansigtsudtryk, stemning og forskellige typer mennesker.
Tegn forskellige udtryk fx. glad, vred, ked af det, overrasket osv.

Bogstaver

I kan bruge vendespillet til at lære barnet om store og små bogstaver. De fleste børn lærer først de store bogstaver at kende, så ved at lave vendespil med store og små bogstaver, kan I lære dem at skabe sammenhængen mellem de store og små bogstaver. Lav da 56 brikker, så I har til hele alfabet. Men brug ikke alle bogstaverne på samme tid, for så bliver det alt for uoverskueligt for barnet. Start fx. med de bogstaver der indgår i barnets eget navn.

Lav en visuel forbindelse mellem de store og så bogstaver så barnet lettere at skabe sammenhængen, fx. ved at bruge den samme farve.

Tal

I kan også træne talforståelse med børnene igennem vendespillet. Efter samme princip som med bogstaverne, så er de to brikker i et par altså ikke identiske. Men et par kan fx. være tallet 4 på den ene brik og fire brikker på den anden brik. Magne tog det skridtet videre, og lavede regnestykker, så der fx. stod “1 + 3” på en brik og “4” på en anden.
Lav 20 brikker med tallene fra 1-10 og tilsvarende prikker. Skab også her en visuel forbindelse mellem parrene.

Billeder af jer selv

I kan bruge billeder af jeres børn eller deres yndlingsting til vendespillet. Print 10 sæt ud, klip dem ud og lim dem fast på bagsiden af kartonnet.

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *