Uld til efteråret

Jeg er ved at sy mig igennem den liste jeg lavede over ting jeg vil sy til børnenes efterårs- og vintergarderobe. Normalt plejer børnene at få uldundertøj på når vi rammer september. Men i år var det først til oktober vi begyndte at bruge dem, da slut-september stadig så sådan ud:septembervejrMen nu er det virkelig blevet efterår, og god brug for uldundertøjet igen. Begge drenge har masser af lange uldne underbukser, og Asger har skabet fyldt med uldundertrøjer. Så det var kun uldundertrøjer til Magne der manglede. Jeg har syet fire til ham. Uldundertøj behøver jo ikke blive vasket ligeså ofte som bomuld, så fire plejer at være passende, så vi heller ikke behøver at vaske for tit.uldundertrøje-og-elefantbluseUndertrøjerne er syet efter Minikrea-mønsteret, som jeg også har syet underbukser fra. De to første er syet uden ændringer, mens de to næste jeg syede blev uden sømrum i siden, da de var lidt for løse.undertrøje-uld-detaljeStoffet er 100% ren uld, og en såkaldt undertøjsuld, det betyder at den er lidt tynd og selvfølgelig oplagt til undertøj. De to sidste år har jeg også syet drengenes uldundertøj, men der har jeg brugt en bomuld/uld-blanding. Jeg har primært valgt “blandingsstoffet” pga udseendet, sidste år var det med rumraketter, og det var drengene vilde med. Egentlig er jeg større tilhænger af den rene uld, da bomulden mindsker nogle af uldens gode egenskaber. Og da det jo er inderst på kroppen gør det heller ikke så meget om der er noget sejt på. Den er superlækker og blød, og da jeg klippede ud til den drømte jeg lidt om også at sy en undertrøje til mig selv. Der er stadig en del stof tilbage, så måske kommer der en voksenundertrøje ud af det en dag. Til gengæld tænkte jeg, at Magne nok ville mene at en blå elefanthue var lidt for kedeligt. Derfor syede jeg i stedet en elefanthue i camoflage-isoli og med ulden inderst. Det betyder også at isolien er med til gøre den lidt mere vindtæt, da ulden ellers er lidt tynd til en hue. Magne synes huen var megasej, men sagde også at han havde synes den var fin i blå… Huen er vendbar, så hvis han bestemmer sig for at ville have den blå, kan han vende den rundt. Gør han det er ulden yderst, og hjælper muligvis ikke helt i samme grad. Da Asger så huen proklamerede han straks, at sådan en ville han også have. Han får ikke nær så meget tøj som Magne, af den grund at han har tre drenge at arve fra, så han mangler næsten aldrig noget. Men når han specifikt beder om noget får han det som regel. Huerne er syet efter et gratis mønster fra Ottobre, som kan hentes her. Magnes hoved var dog lidt større end mønsteret var lavet til, så jeg tilføjede 1,5 cm, men ikke ved hovedåbningen. Jeg synes dog ikke mønsteret er helt i øjet. Det består af tre dele, og det giver det en lidt “baby-agtig” facon. Så næste år prøver jeg nok et andet mønster til elefanthuer.elefanthue elefanthuer-camoflage

This article has 2 comments

 1. Louise Reply

  Hvor er det altså fint 🙂
  Jeg overvejer om jeg skal kaste mig ud i, at sy uldundertøj selv. Jeg har en dreng på 3 år, der er startet i skovbørnehave og en dreng til på vej med termin i december.
  Men kan det betale sig økonomisk? Jeg er ikke den store sy-haj, så det vil kræve noget at sætte sig ind i og øve sig, så prøver at finde ud af om det er “besværet” værd. 🙂

  • Sofie Sol Reply

   Tak for din søde kommentar.
   Ang. økonomien, så kan det normalt sjældent betale sig at sy til børn selv når de er omkring 3 år (der går meget stof til hver beklædningsdel), men uld er altså virkelig en undtagelse. Stoffet jeg har brugt her har jeg givet 100 kr/meter for. Jeg har købt to meter og syet de fire undertrøjer og to elefanthuer og der er stadig en del stof tilbage – og det vel at mærke i str. 3 og 6 år. Skulle jeg købe én enkelt undertrøje ville det blive omkring 130 kr., så der er en del at spare.

   Sidste år syede jeg 5 par lange underbukser (3 par i str. 2 år og 2 par i str. 5 år), 2 undertrøjer (str. 2 år), og en langærmet bluse (str. 5 år) af 2 meter stof til i alt 200 kr. (og det var faktisk stof fra Johas kollektion)

   Så ingen tvivl om at det meget hurtigt har tjent sig ind 😉

   Ang. besværet så er det bestemt ikke svært. De lange underbukser er klart de nemmeste. Jeg har brugt Meedoms bog om børnetøj, og så mønster 0, som er en slags gamacher. De skal jo ikke have lommer eller andet lir, så det er det nemmeste par bukser man kan sy. Til undertøjer bruger jeg Minikrea, det er også ret ligetil, men som helt nybegynder vil ribrouleau i ærme- og halsgab være det sværeste. Det er ikke svært, men kræver omhyggelighed og tålmodighed. Jeg har faktisk en lille guide til det her: https://hyggefabrikken.dk/diy-ribrouleau-paa-symaskine/

   Håber det var svar på dine spørgsmål ellers er du meget velkommen til at skrive igen 🙂
   Vh Sofie

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *