Et sikkert eftermiddagshit herhjemme er hjemmelavet bæryoghurt – eller frugtyoghurt. Vi lavede det en del sidste efterår og vinter, når vi havde brug for lidt ekstra forkælelse sidst på dagen. Men henover sommeren har vi i stedet spist masser af friske bær, frugter og ærter. Men nu er efteråret virkelig kommet, så i går lavede jeg en lille omgang yoghurt, som drengene fik da de kom hjem fra institution. Og det var stadig et hit. Faktisk så godt at Asger græd, da han ikke måtte få mere. Når jeg laver yoghurten sørger jeg altid for at tage fra med det samme, så der er noget til Magnes madpakke. Vi gemmer som regel også noget til morgenmaden, som drengene bruger som topping på deres grød. Jeg kan også finde på at lave ekstra meget bærmos, og tage noget fra som vi bruger på morgenmaden eller risengrød som en slags kompot.
Opskriften er inspireret af Louisa Lorangs madpakkebog “Madpakkebogen”, og er yderst simpel. Bærrene kan varieres efter hvad man har i fryseren, og man kan også sagtens brug bananer, bløde pærer eller meloner for at tilføje ekstra sødme. Vi plejer aldrig at tilføje noget sødemiddel, men hvis man synes det er for surt, kan man snildt tilføje lidt ekstra dadler eller en smule honning.
Portionen her giver 4 små portioner, den kan med fordel fordobles, hvis de voksne også vil smage. Og den kan nemt gemmes i køleskab et par dage.
Ingredienser:
125 gr. frosne bær (her brugt såkaldt “skovbærblanding”)
4-5 dadler
1 tsk vaniliepulver
4 dl yoghurt (jeg bruger som 2 dl skyr og 2 dl A38)
Hvis man bruger frosne bær skal de have et kort opkog for at slå eventuelle bakterier ihjel. Hvis jeg bruger frosne jordbær plejer jeg gerne at lade dem tø op ved stuetemperatur først, da de ellers skal koge meget længe.
De optøede bær, dadler og vaniliepulver blendes til en ensartet masse. Lad det køle af inden det blandes med yoghurten. Smag til om der evt skal tilføjes ekstra yoghurt.
Og en lille rest med i Magnes nye madkasse i dag – han har selv valgt den pink madkasse, og yoghurten matcher den meget fint.