Kids Month – Gode mønstre til syning af børnetøj

Indimellem bliver jeg spurgt om hvilke mønstre jeg bruger til det tøj jeg syr til drengene. Mine absolut mest brugte bøger er dem på billedet nedenunder. Begge bøger er skrevet af Hanne og Sofie Meedom. De indeholder grundmønstre til bukser, nederdele, kjoler, bluser og heldragte. Hvert mønster findes i forskellige breder. Fx. er bukser fra 0-3, hvor form 0 er leggings og form 3 kan bruges til overtræksbukser. Derudover er der markeret forskellige længder på, så der fx. er forskellige længder på t-shirt, jakker eller sweatshirts i samme mønster. Det gør det til en virkelig alsidig bog, og det er nok derfor jeg har brugt den så meget. Man kan virkelig variere og forme mønstrene sådan som man ønsker det. Mønstrene i “Børnetøj 4-7 år” har dog en tiltendens til at være lidt brede og korte, hvilket man skal tage højde for.

Mønstre børnetøj

Stort set alle mine bluser og al Magnes nattøj er syet efter mønstre i disse bøger. Ligesom rigtig mange af børnenes bukser, og en lille fin anorak jeg syede da Magne var lille.

Når jeg har brug for ny inspiration kan jeg rigtig godt lide at bruge sybladene fra Ottobre Design

Ottobre mønstre til børn

Jeg låner dem tit på biblioteket, men køber også indimellem bladene. Imodsætning til Meedoms bøger er der i Ottobres blad ikke overladt så meget til fantasien. Mønstrene kommer i forskellige størrelser, men ellers er der ikke lagt op til variationer (men det kan man selvfølgelig selv skabe). Til gengæld er mønstrene virkelig nemme at gå til, og tit virkelig fine i forhold til pasform og design, som er mere tidssvarende end Meedoms. I Ottobre-bladene ribkanter m.m. også med i mønstret (det er det ikke i Meedoms bøger) og der er udførlig vejledning (som dog er på engelsk eller svensk) så man bliver virkelig holdt i hånden gennem processen.

Jeg har særligt været glad for deres buksemønstre, både til Magne og Asger. Men også rigtig gode mønstre til natdragt med lynlåsbabybluser med knapåbning og bodystockings. Blandt andre Ottobre-favoritter er også nogle meget søde smækbukser som jeg syede til Asger, men som han desværre voksede alt for hurtigt fra, dejlige shorts til Magne (se her og her) og en blød babyjakke til Asger. Og der er endnu flere – men altså virkelig anbefalelsesværdige mønstre!

Gynther symønstre til børn

Udover Meedoms bøger og Ottobre-bladene, har jeg også disse to Elsebeth Gynther-bøger stående i reolen. Begge er købt billigt brugt. De er ikke blevet brugt nær så flittigt som Meedoms bøger, men ligesom med Ottobre-bladene, så er der inspiration at hente til de lidt anderledes design, hvor man ikke selv behøver at være så kreativ. De her bøger er bare ikke så tidssvarende, men god mulighed for at få lidt 70’er- og 80’er-nostalgi, som man nok kan fornemme fra forsiderne. I “Nyt Børnetøj” er der også flere gode sytekniske forklaringer, som også kan bruges til egne designs. Det er faktisk fra den bog jeg har “lært” at sy stolpeåbning i bluser.

Fra den øverste bog har jeg især været glad for den forede kørepose jeg i sin tid syede til Magne og som vi stadig bruger, samt et par søde “gammeldags” smækbukser. Og fra den nederste små lune veloursmækbukser med knapåbning i benene.

I min reol har jeg desuden mine sydagbøger stående. Inspirationen til dette fik jeg oprindeligt fra Line med bloggen Linsens projekter. I sydagbogen skriver jeg alt om syprojektet ned. Hvilket mønster, hvilket stof, hvor meget sømrum jeg har tilføjet, elastikkens længde, ribbens længde m.m. Det gør det nemmere for mig undervejs, hvis jeg klipper lang tid før jeg syr, men også hvis jeg senere vil sy lignende tøj, så behøver jeg ikke måle og regne igen. Til sidst plejer jeg desuden at tilføje hvordan pasformen er, er elastikken for løs, skulle ribben være strammere osv. Jeg virkelig blevet glad for det, og kan kun anbefale det.

Mønstre collage

This article has 10 comments

 1. Tanja Reply

  Hej. Dejligt inspirerende indlæg. Har indtil et sykursus i foråret aldrig givet mig i kast med at sy tøj. Men nu er jwg bidt af det og syr ivrigt tøj til min 2 drenge. Har den første af meedon bøgerne og så selvfølge Elsebeth gunther bogen. Jeg har altså svært ved at finde sen rigitg atørrelse i meedon bøgerne og så synes jeg mønstrene er meget brede og korte i det. Men har også lange tynde drenge. Men synes helt klart også bøgerne er lette at gå til selv for novicer som mig. ☺ synes virkelig su syr nogle fine ting og har givet mig mange gode ideer til tøj til drengene ☺ tak

  • Sofie Sol Reply

   Hej Tanja.
   Tak for din søde kommentar, hvor er det dejligt at høre at indlægget kunne bruges. Fedt at du har fået mod på at sy til dine egne drenge, det er virkelig hyggeligt.
   Mht til Meedoms mønstre tror jeg de har en lidt “umoderne” pasform, hvis det giver mening. Fx. kunne jeg aldrig finde på at sy sweatshirts så korte som det er forslået på mønsteret, og jeg oplever også at bukserne er lige lovlig højtaljede. Mine drenge (især den store) var ret runde som små, så det først efter de er blevet 2-3 år at jeg har opdaget at mønstrene er brede 😉 Men ellers kan du måske, som Line foreslår, undlade sømrum, på den måde bliver de smallere. Jeg bruger også form 1 til joggingbukser m.m., og form 0 til nattøj – selvom det egentlig er smallere end tiltænkt og det fungerer godt. På den måde kan man nemmere få det look frem som man går efter, men det kræver selvfølgelig lidt erfaring.
   Hilsen Sofie

   • Tanja Reply

    Tak for tips sofie ☺efter lines kommentar har faktisk klippet sømrumeet af de bluse jeg havde klippet og de passer bare meget bedre nu. ☺

 2. Line Reply

  Ej hvor er jeg glad for at læse at du har taget sydagbogen til dig:)

  Med hensyn til sybøger, så står de også alle i min reol:)

  Tidligere brugte jeg rigtig meget Gynthers bøger, til bukser, smækbukser og solhatte.

  Men efter jeg fik Meedoms bøger har jeg mest brugt dem. Især deres bluse og sweatshirt mønster. Som jeg altid syer uden sømrum, så de ikke bliver for brede!

  Ottobre, har jeg ofte lånt på biblioteket, men jeg har aldrig rigtig fået syet det! Tror jeg går lidt kold i det svenske og holder mig til det sikre.

  • Sofie Sol Reply

   Ja, det var virkelig et godt tip! Det er så oplagt, men alligevel ikke noget jeg havde tænkt på før. Nu har jeg næsten fyldt to bøger op, og alene at sidde og bladre i dem, er også en ganske tilfredstillende følelse 😉
   Det er først efter mine drenge er blevet større at jeg har opdaget at Meedoms mønstre er meget brede – da de var babyer fyldte de fint tøjet ud alligevel 😉 Til bluser bruger jeg også næsten udelukkende Meedom, jeg bruger form 1, men med sømrum, det fungerer fint til mine drenge. Men kan huske jeg engang syede en sweatshirt til min nevø, der brugte jeg form 2, men var tilsidst nødt til at tage 6 cm ind i hver side (!).
   Jeg har også været lidt skræmt over de fremmedsprogede syvejledninger, men forsøger altid at få fat i dem på engelsk, det er lidt nemmere at forstå eller søge sig frem til. Mange af mønstrene er dog så ligetil at jeg ikke behøver at læse vejledningerne. Og ellers kigger jeg faktisk i Gynthers bog for at se teknikker til fx. stolpeåbninger.
   Det blev lige en længere smøre 🙂

  • Sofie Sol Reply

   Gud hvor er det smart! Tak for det link, det kommer jeg til at bruge fremover 🙂 Så mangler der bare en engelsk version også 😉
   Hilsen Sofie

   • Lbj Reply

    Hej Sofie
    Velbekomme og dejligt at du kunne bruge det😊 Jeg syntes nemlig også det var lidt svært med fagudtrykkene i det svenske og fandt så denne liste😉
    Hilsen Lotte

 3. Pingback: Hylende ulve nattøj - Hyggefabrikken

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *